a

De laatste uren van 2016

In de laatste uren van 2016 bekruipt me een naar gevoel. Tijdens de vakantie vorig jaar bezochten we kamp Westerbork (http://www.kampwesterbork.nl/index.html#/index) in Drenthe.

399px-Monument_Kamp_Westerbork

Dit is een plaats, net als het Anne Frank huis, waarvan ik vind dat je er af en toe moet gaan kijken. Ik hoor nog een kind vragen aan zijn vader hoe hij zou reageren als er soldaten aan de deur zouden staan om mensen weg te halen. Er viel een pijnlijke stilte. Weten waar we vandaan komen is zo belangrijk om te snappen wat er vandaag en morgen gebeurd.

Tijdens dit bezoek kochten we een boek over de Kristallnacht (Kristall Nacht, Voorspel van de vernietiging 1938-1945). Dit boek lezend bekruipt je een naar gevoel, waarom kan dit plaatsvinden, wat gebeurt er met mensen dat ze andere mensen zo bejegenen? Iedere keer zeg je dat dit niet meer kan gebeuren, we hebben zoveel geleerd van deze periode.

kristallnacht-burning-380

Kijken wat er jaren terug gebeurd is en me weer beseffen hoe belangrijk het is dat we ons inspannen dat wat er toen met Joden gebeurd is nooit meer mag gebeuren. Maar het woord “nooit” is zo gemakkelijk uitgesproken, de realisatie ervan is veel lastiger.

Brand in een oud zwembad.

Ik maak een vreemde stap naar de nacht van 29 op 30 op december 2016. Op meerdere plaatsen was er brand in Culemborg. Naast een aantal auto’s was er ook brand in een oud zwembad (http://www.nu.nl/binnenland/4371729/grote-brand-verwoest-leegstaand-zwembad-culemborg.html).  Uiteraard spreekt iedereen direct vermoedens uit dat veel van deze branden aangestoken zijn. Het bijzondere van het zwembad is dat er plannen zijn er een moskee in te vestigen.

Maar nu komt het. Social media zijn soms echt het riool van de wereld. In een tweet van Ahmed Marcouch (https://twitter.com/ahmedmarcouch/status/814238230925213696) zaten twee foto’s. Foto’s met citaten die mensen op Facebook geplaats hebben over deze brand. Ik neem een aantal van de citaten over:

  • Hopelijk zat ze vol van die bruine en zwarte schuimers
  • Ik hoop dat die stinkmoskee vol zat met van dat tuig dan is het dubbele pret
  • Echt jammer…dat hij niet vol zat met gesloten deuren
  • Heerlijk het is te hopen dat er nog veel volgen zeker als hij vol zit

 Waarom?

Waarom doen mensen dit spoort uitspraken? Vreselijk. Wat is er gebeurd dat we andere mensen dood wensen?

Ik kan de post niet meer terugvinden op facebook, zouden ze verwijderd zijn? Ik hoop het. Ik weet ook dat ik met mijn profiel geen toegang heb tot rechtsextremistische uitingen, het Facebook algoritme weet dat ik daar niet van hou.

Ik wens iedereen een plezierige jaarwisseling en laten we, als we elkaar gelukkig nieuwjaar wensen, even stil staan bij de vraag hoe we kunnen bijdragen aan een betere wereld. Een wereld waarin we er samen mogen zijn.

Gelukkig nieuwjaar.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.