a

Bespiegelingen 2016

De boodschappen zijn binnen, een enkel cadeautje gekocht. Altijd een mooie tijd om te bespiegelen op 2016 over wat dit jaar gebracht heeft. Wat neem je mee als succes, vergissing of wens. Jij mag het zeggen. Ik kijk nog eens terug naar mijn bespiegelingen uit 2014 (https://www.gerbenwelling.nl/goede-voornemens-voor-2015-voorzichtig-communiceren/) en 2015 (https://www.gerbenwelling.nl/2016-maken-we-samen/). Vaak wat somber door al het negatieve merk ik bij mezelf.

Persoonlijk sluit ik het jaar bijzonder af.

Van de zomer besloot ik om te solliciteren voor een plek op de lijst van de Tweede Kamer voor de PvdA. Na een lange en intensieve periode dan het bericht dat je niet op de lijst staat. Dat deed wel even pijn. Maar de hele procedure was een cadeautje. Ik heb zoveel lieve en enthousiaste mensen ontmoet, mensen die vanuit hun waarden iets willen betekenen voor de samenleving. Wat hebben we een kwaliteit in de samenleving. Geweldig.

 

Wat blijft me nu bij denk ik?:

Centraal staat de IK samenleving dit jaar.

alleen ga je snel

Vlak voor de kerstdagen werd bekend dat er 81 partijen ingeschreven staan voor de verkiezingen van de 2ekamer in 2017. 81 laat dat getal even doordringen. Als klap op de vuurpijl splitste DENK zich nog even. Weer een nieuwe partij geboren. Nu is vrijheid natuurlijk een groot goed in onze samenleving, iedereen heeft het recht zich te uiten of te verenigen. Toch zijn al die afsplitsingen die we meemaken in de politiek, maar veel breder in de samenleving, een uiting van een zorgelijke onderstroom. Een onderstroom van individualisme en niet de hang naar samen. Natuurlijk het is niet eenvoudig om jouw mening te delen met andere meningen ze te verdiepen tot een betere mening.

Nee, “alleen” kun je jouw mening snel opschrijven, misschien wel zoals ik zelf doen in deze blog, maar uiteindelijk moet je in de wereld samenwerken. We delen met zoveel mensen onze kleine wereld, de beperkte bronnen dat we altijd moeten samenwerken om verder te komen. De onderstroom van ik splits me af, dan kan ik fijn mijn eigen mening roepen en hoef me niets aan te trekken van andere meningen. Natuurlijk, je spreekt makkelijk mensen aan met jou mening, maar boek je resultaat?

 

Scheiding van de wereld en populisme

4873833_6_75f6_le-populisme-un-phenomene-politique_9b013f8189d7fb12d643b8f4c0ef8fc0

De elite heeft het gedaan en krijgt klap op klap te verduren. Ik weet veel te weinig van de achtergronden van populisme en de boze “witte” mensen om me daar ook maar enig standpunt over te kunnen veroorloven. Duidelijk is mensen zich aangetrokken voelen tot populisten, daar is dus aanleiding voor. Lost de elite, het bestuur of bestaande democratie, problemen niet snel genoeg op. Zijn de verschillen tussen mensen te groot, zijn de inkomens zo oneerlijk verdeeld, hebben we overal technische verklaringen voor die niet aanspreken omdat ze niet gaan over mijn probleem? Ook hier staat het IK weer centraal. Ik heb de oplossing voor alle problemen, het is allemaal de schuld van de moslims en ga zomaar verder.

 

Terrorisme en aanslagen

De aanslag in Berlijn deed de wereld huiveren. Alweer 12 mensen omgekomen bij een aanslag. Er moeten snel maatregelen genomen worden om dit te voorkomen. Politie, justitie en veiligheidsdiensten moeten meer armslag krijgen om terroristen op te kunnen pakken, zelf al denken ze er alleen maar aan. De eerste aanslagen die ik me herinner waren de gijzelingen in de Franse ambassade in Den Haag, de treinkapingen en de vele vliegtuigkapingen. Terrorisme is zo oud als de weg naar Rome. Op vliegvelden en veel andere openbare ruimten plukken we nog steeds de vruchten van preventie. Talloze veiligheidsmaatregelen voordat je kunt vliegen of strenge controle voordat je huis van de democratie kunt binnen gaan. We hebben ze alleen geaccepteerd als normaal.

Toch is enige relativering hier wel op zijn plaats. In het verkeer komen in Nederland ettelijke honderden mensen om of raken gewond. Door terrorisme bijna geen. Ik zal geen pleidooi houden voor een naïeve gedachten, maar laten we wel nuchter blijven. Als we onze vrijheid inperken door ons streven naar maximale veiligheid dan leveren we uiteindelijk onze vrijheid in. Laten we ook op zoek gaan naar de oorzaken van terrorisme. Dat is veel slimmer.

 

Druk, druk, druk.

In de huisartsenzorg waar ik mag werken is de drukte dit jaar fors opgelopen. Veel patiënten doen een beroep op de zorg omdat ze die nodig denken te hebben. Ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat er wat moet gebeuren met  de werkdruk die dat met zich meebrengt. Toch voel ik ook verzet bij mezelf, verzet tegen snelle opportunistische maatregelen. 75% van de huisartsen zegt: “Al die patiënten komen voor niets, ze consumeren maar raak”. De druk moet wel hoog zijn opgelopen dat dokters die ervoor gekozen hebben mensen te helpen de basisklacht van mensen “dokter ik ben ongerust” niet meer erkennen als goede reden om een dokter te raadplegen. Natuurlijk, ik zie liever dat mensen zichzelf kunnen helpen, of eerst hun sociaal netwerk benutten voordat ze naar een arts gaan. Laten we ook beseffen dat veel mensen hiertoe niet of nauwelijks in staat zijn. Wist je dat mensen uit laag sociale milieus 7 jaar korter leven dan mensen in een hoger milieu, of dat deze mensen 15 jaar korter leven in gezondheid? Onder druk komen mensen tot standpunten waarvan ik me afvraag waarom. Is dit ook een uiting van IK? Er is nog een lange weg te gaan.

 

Er is zoveel om bij te staan en over na te denken.

Ik wens iedereen fijne dagen of je dit nu doorbrengt met familie, vrienden of dierbare mensen, of je kerst niet viert omdat je een ander geloof aan hangt. Beleef het op je eigen manier. De TOP2000 staat weer voor deur, een tijd met mooie muziek met veel gedachten aan toen en bijzondere herinneringen.

Daarna klopt 2017 alweer aan de deur. Een nieuw jaar, nieuwe kansen.

BewarenBewaren

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.