Arbeidsmarkt in de zorg was nog niet eerder zo gespannen

Arbeidsmarkt in de zorg was nog niet eerder zo gespannen

Gespannen arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt in de zorg, in de langdurige zorg in het bijzonder, houdt ons voorlopig nog wel even van de straat. Tijdens de crisis was er geen geld, nu is er geld en zijn er geen mensen. Fijn dat het kabinet nog voor de jaarwisseling € 30 miljoen beschikbaar stelt om de arbeidsmarkt een impuls te geven.

Laten we ons beseffen dat, hoe hard we ook werken, meer mensen in zorg tijd kost. Meer jongeren die kiezen voor een mooie baan in de zorg betekent dat de opleiding nog altijd een paar jaar duurt voordat het echte handen aan bed zijn. Behoud van mensen kan wel op korte termijn wat opleveren. Zet in op het verbeteren van de ervaren drukte. Misschien moeten sommige stappen uit de afgelopen jaren wel teruggedraaid worden (wat meer ondersteuning in de vorm van administratie, voeding etc).

Opnamestop nodig?

Sinds ik actief ben in de langdurige zorg (adviseur en toezichthouder) zie je pas echt hoe hard er gewerkt wordt. Veel vacatures, hoog verloop, het is dweilen met de kraan open. Maatschappelijk is er druk om wachtlijsten zo kort mogelijk te houden. Ik stel nu misschien een vervelende vraag. Moet er niet gekozen worden om tijdelijk minder mensen op te nemen om even rust te geven aan de mensen? Geen leuk verhaal. Als we geen stappen zetten dan verdwijnen er nog meer mensen uit de zorg en blijft het dweilen met de kraan open.

Innovatie

Toch raar dat we verbaasd zijn over dit probleem. De voorspellingen over de tekorten op de arbeidsmarkt zijn niet van gisteren. We zullen echt werk moeten maken van zorg waarin we minder mensen nodig hebben terwijl we toch een menswaardig bestaan hebben. Langer thuis wonen staat onder druk, de mantelzorger is overbelast. Investeren in de wijk en buurt kan een bijdrage leveren. Samen met en voor elkaar verantwoordelijk zijn levert ook nog een leukere wijk op.

Dames THe-blik: ‘Over tijd en over deel tijd’

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.