Acute zorg: rammelt de keten (nog steeds)?

Acute zorg: rammelt de keten (nog steeds)?

Er wordt al heel lang gewerkt aan een beter werkende keten van acute zorg. Ik ben geneigd het begrip acute zorg steeds vaker te vervangen voor ongeplande zorg. Veel van de zorg die we nu “acuut” noemen en ervaren is eigenlijk ongepland. Matige samenwerking tussen de verschillende zorgaanbieders (onder andere: 1e lijn, ziekenhuizen, GGZ, langdurige zorg, apothekers, ambulancezorg) in de keten leidt ertoe dat deze steeds vaker, en misschien wel continu, onder druk staat en vast dreigt te lopen. Het is gelukkig nog niet zo erg als in Engeland.

Acute zorg is ketensamenwerking

Een patiënt die ongeplande of acute zorg nodig heeft, krijgt te maken met verschillende zorgaanbieders, ketensamenwerking. Al in de 90-er jaren van de vorige eeuw spraken we over een rammelende keten,  vooral over de kwaliteit van de partners. Nu is die fors verbeterd, maar de logistieke afstemming kan en moet veel beter. Kruip eens in de huid van een SEH verpleegkundige, huisarts of triagist en zie waarmee zij worstelen als ze geconfronteerd worden met een patiënt die eigenlijk ergens anders in de keten thuis hoort. Vele uren bellen om ergens een plek te vinden is geen uitzondering. Allemaal tijd die niet besteed kan worden aan andere patiënten, tijd waardoor zorgverleners gefrusteerd raken.

Arbeidsmarkt

In december 2017 publiceerde zorgverzekeraar voor de zorg (IZZ) een onderzoek naar de werkbeleving van de Spoedeisende Hulp verpleegkundigen. Een onderzoek waaruit blijkt dat we ons zorgen moeten maken. Zorgen of we op korte termijn wel in staat zijn om voldoende mensen te vinden die in de zorg willen werken.

Conferentie Acuut Beter

 

Op 29 januari 2018 organiseert het ministerie van VWS een conferentie waar veel initiatieven uit het land gepresenteerd worden om te laten zien dat er veel in beweging is. Uit vrijwel alle hoeken van de zorg worden ideeën gedeeld. Als we hiervan maar de helft realiseren en uitvoeren dan gaat het snel veel beter met de keten. Dit zal niet vanzelf gaan, samenwerken in het belang van de patiënt klinkt zo simpel, maar is in de praktijk erg ingewikkeld. Om samen te werken moet er eerst de wil zijn; de belangen van de instellingen kunnen soms behoorlijk in de weg staan.

 

Regionale keten in beeld

In sommige regio’s wordt, zij het nog wat schoorvoetend, gewerkt aan een inventarisatie van problemen in de samenwerking. Het inzicht in de problemen is een grote stap op weg naar een gezamenlijke oplossing. Een onafhankelijke kwartiermaker kan helpen om partijen over de belangen heen te helpen kijken.

Ik rond af met een oproep: ga aan de slag voor het te laat is. Werk samen op weg naar toekomstbestendige acute zorg.

Ik ondersteun u graag samen met mijn partner Acute Zorg Experts Nederland.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.